Nuffnang

Isnin, 2 Februari 2015

Gambar: Taman Bunga Shibazakura

Taman bunga di Pulau Hokkaido merupakan tempat tarikan pelancong yang sukakan bunga-bungaan. Taman ini mempunyai lebih daripada sejuta bunga mekar meliputi kawasan berbukit seluas 100,000 meter persegi menghadap ke bandar Tokinue.
Terdapat banyak destinasi pelancongan di Pulau Hokkaido, namun taman-taman bunga merupakan tempat yang berwarna-warni. Saban tahun bermula awal bulan Mei sehingga ke pertengahan bulan Jun, bukit-bukau dihampari dengan bunga-bunga merah jambu "Moss Phlox" atau nama tempatan "shibazakura" (芝桜).
Laluan yang berliku-liku menanti para pelancong untuk ke puncak bukit di mana mereka bakal disajikan dengan pemandangan indah lautan bunga-bunga. Taman Higashimokoto dibina pada tahun 1956 bermula dengan sekotak benih, namun sejak dari itu banyak pokok-pokok mulai disemai saban tahun. Pada musim ini, para pengunjung dapat menghirup udara segar dengan aroma bunga-bungaan mekar.
Disamping itu juga, penduduk tempatan mengadakan upacara perayaan tahunan bagi merayakan musim bunga ini dengan mengadakan pelbagai acara bertemakan musim bunga shibazakura.


©2015, copyright Nur Ellena

Tiada ulasan:

Catat Ulasan